Vilande bolag: Så maximerar du värdet efter en bolagsförsäljning
2025-01-16
När man säljer sitt företag är det många beslut som ska fattas – inte minst vad som händer med kapitalet efteråt. Ett alternativ som är populärt är att placera kapitalet i ett så kallat ”vilande bolag”. Men vad innebär det egentligen, och hur fungerar det?
Fredrik Rääf, Partner på Ceteri Kapitalförvaltning, förklarar konceptet och varför avancerad rådgivning är avgörande för att optimera utfallet.
Vad är ett vilande bolag?
Ett vilande bolag, även kallat "trädabolag", "karensbolag" eller "5:25-bolag", används av företagare som valt att sälja sitt bolag. Genom att låta bolaget vara "vilande" i minst fem kalenderår kan ägaren dra nytta av en betydligt lägre beskattning på utdelningar.
– "Vilande" är inte en juridisk term utan beskriver att bolaget inte bedriver någon aktiv verksamhet. Efter fem år kan ägaren avkvalificera bolaget som fåmansföretag, vilket innebär att utdelningen beskattas till 25 % istället för som i vissa fall upp till dryga 50 %.
Effekterna av ett vilande bolag
Att placera sitt kapital i ett vilande bolag är ett sätt att optimera sin ekonomi efter en bolagsförsäljning.
– "Vid ett vilande bolag beskattas utdelningen med 25 % efter fem år. Det är en stor skillnad jämfört med den högre skattesatsen som annars kan gälla.
Hur förvaltas kapitalet under tiden?
Eftersom ett vilande bolag inte får bedriva verksamhet, är det viktigt att kapitalet förvaltas på rätt sätt.
– "Fem år är en lång tid, och med tanke på inflationen är det avgörande att kapitalet åtminstone förräntas. I de flesta fall väljer kunder diskretionär förvaltning, där en portföljförvaltare sköter placeringarna utifrån ett överenskommet riskmandat. Det ger både trygghet och effektivitet.
Vanliga missförstånd och fallgropar
Många tror att kapitalet i ett vilande bolag är låst i fem år, men så är inte fallet.
– "Du kan ta ut schablonbeloppet, (cirka 210 000 kronor år 2025), till 20 % skatt. Vill du ta ut högre belopp kan du göra det, men då till högre beskattning. Det går även att avbryta bolagets vilande status och dela ut kapitalet tidigare, om behovet skulle uppstå.
Varje situation är unik och det är viktigt att ta hjälp av kunniga rådgivare.
– "Det finns många regler och detaljer att hålla reda på. Med rätt rådgivning kan du undvika fallgropar och maximera fördelarna."
Förändringar i regelverket på väg
I juni 2024 presenterades ett förslag om förändringar av regelverket vilka styr beskattningen av utdelning och kapitalvinst för ägare i fåmansföretag. Förslaget syftar till att förenkla och förbättra regelverket och föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. Hur påverkar det “vilande bolag.
Förkortad karenstid: Karenstiden, det vill säga den period under vilken en andel anses vara kvalificerad efter att delägaren har slutat vara verksam i betydande omfattning i företaget, föreslås kortas från fem till fyra år.
Höjt Schablonbelopp, Utdelningen du kan under din karenstid kommer att stiga till motsvarande fyra inkomstbasbelopp (322 400 kronor för år 2025).
Sammanfattning
Ett vilande bolag kan vara ett effektivt sätt att optimera beskattningen och hantera kapital efter en bolagsförsäljning. Med rätt rådgivning och förvaltning kan du både säkerställa tillväxt på kapitalet och undvika vanliga misstag.
Om du står inför en bolagsförsäljning eller funderar på att låta ditt bolag vila, är det klokt att söka professionell hjälp för att skapa de bästa förutsättningarna för framtiden.
Ceteri har mångårig erfarenhet av att hjälpa företagare i samband med bolagsförsäljning, kontakta oss för ett inledande samtal.
Vill du veta mer – kontakta oss