Åsby hem och trädgård i Hallstahammar

Ceteris vänner – Upplev oasen i Hallstahammar

Richard Metzmaa driver och äger Åsby hem och trädgård i Hallstahammar. En plats för dig som älskar hem och trädgård, en butik som både inspirerar och levererar upplevelser till sina kunder. Här kan du beställa en räksmörgås och slå dig ner i en grönskande miljö.

Fakta om företaget

Företag: Åsby hem & trädgård

Ägare: Richard Metzmaa

Hemsida: asby.nu

Instagram: @asbyhemochtradgard

Bakgrund: Utbildad byggnadsingenjör, men har jobbat nästan hela mitt liv inom handel. Allt från inköpare till VD för en butikskedja inom konfektionsbranschen till att ha drivit egna butiker i Skåne och nu snart 20 år på Åsby Trädgård.

Hur har coronakrisen påverkat ditt företag? Det har varit stora svängningar och stor turbulens, katastrof med stora försäljningstapp i början. Sen kom ett makalöst lyft i branschen när alla skulle vara hemma och göra om hemma. Därefter kom nya restriktioner och nya försäljningstapp, 2020 överträffade dock 2019.

Det största problemet har dock varit den frustration som uppstod då företagare plötsligt förväntades ha kunskaper om epidemiologi. Det förväntade arbetsgivaransvaret för arbetsmiljö i nutidens värsta kris i en bransch som är beroende av fysiska kundbesök.

Richard Metsmaa

Vad är ditt starkaste positiva företagsminne? När Åsby hem & trädgård blev nominerad av Retail Award till Årets butik i Sverige. Vi var ett mycket stolt gäng som fick delta på en magisk gala i Stockholm när vinnaren skulle koras, vi kom 2:a.

Vilket är ditt starkaste negativa företagsminne? När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers efter 158 år gick i konkurs. Svallningarna gick ända till Hallstahammar och Åsby tappade rejält i försäljning under en tid som skulle få efterdyningar i flera år.

Vad motiverar dig? Att bygga företag är oerhört stimulerande! Se saker utvecklas, göra det oväntade och känna stolthet tillsammans med andra över det man åstadkommer. Skapa lönsamhet för att kunna skapa mer.

Vad tycker du är svårast med att vara egen företagare? Regelverken har med året bara eskalerat. Att vara företagare idag ställer stora krav från myndigheter och andra organisationer som man förväntas kunna och ha koll på. Att driva ett mindre bolag som har samma krav på sig som stora företag som har helt andra resurser. Att förklara beslut i förändringar som påverkar andra.

Var hittar du inspiration till att fortsätta utvecklas och utveckla företaget? Genom mitt intresse av företagande. Överallt, vill bli bäst i vår bransch! Jag jobbar ständigt för att försöka hitta nya affärsområden och upplevelser i vår butik.

Om man är i startgroparna med att starta eget företag vilka råd skulle du vilja ge dem?Självklart måste man förstås ha en bra affärsidé, men man måste vara villig att satsa mycket tid och kraft om det ska ge resultat. Man måste tro på sin idé, men samtidigt vara förändringsbenägen och skruva på sin idé. Det är också viktigt att omge sig med människor som är passionerade och har kompletterande kunskaper till de du har. Du bör vara riskvillig och samtidigt ha kontroll på ekonomin.

Har du någon livsfilosofi? Att se till att skapa mig möjligheter och resurser att vara fri att säga ja till det jag tycker verkar spännande och kul i livet.

Vad gör du om fem år?Jag är kvar med en del av min tid på Åsby samt har nya affärsprojekt som jag engagerar mig i.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke vilket skulle det var? Att starta en liten restaurang hade varit kul.

Vad gör du i helgen? Spelar paddel, tränar på gymmet, äter något gott och hoppas att Netflix kommit ut med någon ny serie. Åker gärna på en fisketur med båten om vädret tillåter.

Om man vill veta mer om dig och ditt företag hur gör man då? Maila, slå en signal eller bara gör ett besök till Åsby.

Åsby hem och trädgård i Hallstahammar Interiör i Åsby Hem.

Vilket är ditt starkaste negativa företagsminne? När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers efter 158 år gick i konkurs. Svallningarna gick ända till Hallstahammar och Åsby tappade rejält i försäljning under en tid som skulle få efterdyningar i flera år.

Vad motiverar dig? Att bygga företag är oerhört stimulerande! Se saker utvecklas, göra det oväntade och känna stolthet tillsammans med andra över det man åstadkommer. Skapa lönsamhet för att kunna skapa mer.

Vad tycker du är svårast med att vara egen företagare? Regelverken har med året bara eskalerat. Att vara företagare idag ställer stora krav från myndigheter och andra organisationer som man förväntas kunna och ha koll på. Att driva ett mindre bolag som har samma krav på sig som stora företag som har helt andra resurser. Att förklara beslut i förändringar som påverkar andra.

Var hittar du inspiration till att fortsätta utvecklas och utveckla företaget? Genom mitt intresse av företagande. Överallt, vill bli bäst i vår bransch! Jag jobbar ständigt för att försöka hitta nya affärsområden och upplevelser i vår butik.

Om man är i startgroparna med att starta eget företag vilka råd skulle du vilja ge dem?Självklart måste man förstås ha en bra affärsidé, men man måste vara villig att satsa mycket tid och kraft om det ska ge resultat. Man måste tro på sin idé, men samtidigt vara förändringsbenägen och skruva på sin idé. Det är också viktigt att omge sig med människor som är passionerade och har kompletterande kunskaper till de du har. Du bör vara riskvillig och samtidigt ha kontroll på ekonomin.

Har du någon livsfilosofi? Att se till att skapa mig möjligheter och resurser att vara fri att säga ja till det jag tycker verkar spännande och kul i livet.

Vad gör du om fem år? Jag är kvar med en del av min tid på Åsby samt har nya affärsprojekt som jag engagerar mig i.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke vilket skulle det var? Att starta en liten restaurang hade varit kul.

Vad gör du i helgen? Spelar paddel, tränar på gymmet, äter något gott och hoppas att Netflix kommit ut med någon ny serie. Åker gärna på en fisketur med båten om vädret tillåter.

Om man vill veta mer om dig och ditt företag hur gör man då? Maila, slå en signal eller bara gör ett besök till Åsby.

Hästlyktor på ett bord.