Skisser från Kace

Ceteris vänner – Kace har skapat barnfamiljernas oas

Vi kommer under 2021 publicera en artikelserie ”CETERIS VÄNNER” där vi varje månad intervjuar personer inom företagande och näringsliv. Vår tanke är att dela med oss av våra företagshistorier så att vi inom vårt nätverk kan ta del av varandras erfarenheter, positiva som negativa, för att växa som företagare. Kanske kan detta även vara en möjlighet att hitta nya kontakter och affärer i en tid där många företag på något vis har blivit påverkade. Först ut är Kace och dess ägare Karin Schartau, som arbetar med projektutveckling och landskapsplanering, bolaget står bakom många omtyckta parker och promenadstråk i Västerås.

Fakta om företaget

Företag: KACE AB

Ägare: Karin Schartau

Verksamhet: Projektutveckling och projektledning inom hus, landskapsplanering och anläggning.

Facebook: @kaceprojekt

Instagram: @kaceab

Karin Schartau med en hund i famnen.

Vem är du och vilket företag driver du? Jag heter Karin Schartau och är 44 år. Jag bor på landet med familjen som består av min make, 3 barn och 3 hundar. Som person är jag nyfiken och vill gärna hitta på aktiviteter utomhus såsom stiglöpning, vandring, åka längdskidor, gå på toppturer och påta i min köksträdgård. Yrkesmässigt har jag erfarenhet av att rita utemiljöer i alla skalor från bostadsgårdar till motorvägar, upprätta studier såsom trädvårdsplan för Karlsborgs fästning och cykelpendlingsstråk i Stockholm. För tio år sedan växlade jag om från att rita till att fokusera på projektutveckling, projekt- och byggledning samt besiktning. De senaste 5 åren i mitt eget bolag KACE. Bolaget erbjuder konsulttjänster inom bygg- och anläggning åt fastighetsbolag, exploateringsbolag, stiftelser, kommuner, statliga verk m.fl

Vad är det bästa med att driva eget företag? Friheten! Jag gör vad jag vill och bestämmer själv. Min upplevelse är att jag arbetar betydligt färre timmar och är betydligt mer ledig är någonsin tidigare. Det kan låta bakvänt men jag arbetar för att kunna vara ledig så mycket som möjligt.

Hur har coronakrisen påverkat ditt företag? Omsättningsmässigt har det inte påverkats alls. Planeringen och produktionen i byggandet har fortsatt utan påverkan. Det senaste året har jag bland annat jobbat mycket med färdigställandet av torg och gator på Öster Mälarstrand. Arbetssättet har förändrats med corona på så sätt att vi hållit möten utomhus eller på Teams. Det har fungerat bra. Framöver ser vi att projektörer med flera har mindre att göra och ringer för att ragga uppdrag.  Det kan innebära att KACE på sikt får färre projekt. Jag är dock inte orolig för bolaget då vi nyligen fått ramavtal inom projektledning för Stockholm stad Kyrkogårdsförvaltning och besiktning av utemiljö (gator, torg, bostadsgårdar, skolor, äldreboenden osv) för samtliga kommuner söder om Mälaren, från Södertälje till Eskilstuna.

Vad är ditt starkaste positiva företagsminne? Den otroliga känslan av att släppa taget och bli egen företagare. Kände mig som en fågelunge som lämnar boet och strax efter flyger som aldrig förr. Oron innan om kunder skulle anlita mig eller ej fanns där och sedan känna att de vill faktiskt ha mig! Sen är det alltid roligt att se och höra hur omtyckta miljöerna jag är med och skapar är. Exempelvis är Poesiparken på Öster Mälarstrand ett utflyktsmål som är vida känt. Kokplattan är ett populärt brygghäng. Miniracingbanan i Gröndal utanför Eskilstuna (MK Eskil) har till och med varit värdar för EM, NM och SM-tävlingar. Trädgården till Café Malin intill Domkyrkan har blivit en uppskattad oas för alla åldrar.

Vad är ditt starkaste negativa företagsminne? Jag var på väg in i väggen de första månaderna som egen då jag sa ja till för många uppdrag. Det var en lärdom.

Vad motiverar dig? I arbetet motiveras jag av att skapa miljöer som förbättrar människors upplevelser. Det kan vara både funktionsmässigt och estetiskt. I det dagliga uppskattar jag samarbeten och möten med människor av olika slag och med olika kompetenser.

Vad tycker du är svårast med att vara egen företagare? Att vara själv. Som egen företagare måste jag vara aktiv i alla delar såsom själva utförandet av uppdragen, sälj, nätverksbyggande, utveckling, motivation och belöning inte minst.

Om man är i startgroparna med att starta eget företag vilka råd skulle du vilja ge dem? Våga! Tala med andra om din idé och fråga om råd. Gör en realistisk affärsplan och kör. Var dig själv och våga göra uppgifter på ett annorlunda sätt. Tänk utanför boxen.

Har du någon livsfilosofi? Jag vill leva och arbeta så att jag kan säga ja till möjligheter. Det kan vara ett udda uppdrag eller att någon frågar om jag vill sällskapa och springa ett maraton imorgon. Flexibilitet i min tid är därför mycket viktigt för mig och det har jag verkligen skapat med mitt bolag. Jag vill lägga mig på kvällen och känna att jag är tillfreds med dagen.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke vilket skulle det var? Naturguide i fjällen. Vidderna i fjällen får mig att känna mig fri och levande på ett liknande sätt som havet gör när du seglar.

Vad gör du i helgen? På lördag äter jag frukost i lugn och ro. Efter det vill hundarna ut på promenad. Mitt på dagen ska lillebror på hockey i två timmar så då åker jag till Björnön och gör ett backpass i löparskorna. Det finns backar i flera väderstreck där om ni inte visste det. På eftermiddagen ska jag och vår dotter förbereda hennes födelsedagsbrunch med väninnor. Sen ligger jag nog i soffan intill brasan och läser Anders Wallenstens bok Hälsogåtan. På söndag morgon fixar vi det sista till brunchen. Sen tar jag en lång löptur på Bruksleden med stiglöparvänner. Väl hemma igen ska jag och mellansonen stycka rådjuret jag sköt i lördags. Avslutar helgen med en rådjursadel och rött vin!

Om man vill veta mer om dig och ditt företag hur gör man då? Ring eller maila mig gärna, 070-3660165 eller karin@kace.se. Jag tar gärna en walk and talk, kaffe eller lunch och träffar nya människor. En del av det bolaget arbetar med finner ni på instagram och facebook.

Barn som leker i en park med objekt som föreställer tåg.