Företagsvolontärerna - gör det enkelt för företag att hjälpa dem som hjälper!
Staffan har i över 30 år drivit företag med inriktning på sälj och marknadsföring. Men sedan några år tillbaka har Staffans fokus och stora engagemang varit i hållbarhet- och välgörenhetsprojekt via bland annat Företagsvolontärerena och Lokala hjälpen.
Fakta om företaget
Företag: Företagsvolontärerna
Initiativtagare: Staffan Braw
Bakgrund: Urvästeråsare som tillbringade vintrarna på Rocklunda och somrarna på Tidö-Lindö.
Hemsida: foretagsvolontarerna.se
Instagram: @foretagsvolontarerna
Vem är du och vilket förtag driver du?
Efter 40 år som entreprenör och företagare är jag både stolt och glad att idag kallas ”social entreprenör”. Efter en planerad succession tog mina duktiga kompanjoner över Care of Haus och jag startade Företagsvolontärerna 2018. Vår mission är att stötta företag i sitt hållbarhetsarbete och göra det enkelt för dem att hjälpa dem som hjälper. Företag och företagare vill också hjälpa till men vet ofta inte riktigt hur. Hösten 2020 startade vi även insamlingskonceptet Lokala Hjälpen som samlade in nästan en miljon nu till jul och som nu är rejält etablerat.
Vem är du och vilket förtag driver du? Efter 40 år som entreprenör och företagare är jag både stolt och glad att idag kallas ”social entreprenör”. Efter en planerad succession tog mina duktiga kompanjoner över Care of Haus och jag startade Företagsvolontärerna 2018. Vår mission är att stötta företag i sitt hållbarhetsarbete och göra det enkelt för dem att hjälpa dem som hjälper. Företag och företagare vill också hjälpa till men vet ofta inte riktigt hur. Hösten 2020 startade vi även insamlingskonceptet Lokala Hjälpen som samlade in nästan en miljon nu till jul och som nu är rejält etablerat.
Vad är det bästa med att driva eget företag? Den stora frihet en tror att en har. Att kunna fatta många beslut och själv stå för konsekvenserna av dem. Särskilt när det går bra! ;-)
Hur har coronakrisen påverkat ditt företag? Väldigt hårt måste jag säga. Hela vår verksamhet bygger i grunden på aktiviteter och möten i olika former. Och det har såklart gått sådär. Dessutom sitter vi i klämda av Tillväxtverkets långa ledtider gällande coronastöd. Vill ändå tillägga att regeringens ambitioner i grunden var goda och att det kommer att ordna sig – men det gör det lite jobbigt för oss just nu.
Vilket är ditt starkaste positiva företagsminne? Kanske att bli Årets Företagare. Kommer ihåg att jag blev så ivrig att jag trampade konferencieren ”Soffi-Propp” Eriksson på tårna och att Företagarnas dåvarande ordförande Jan Carlsson bara satt och garvade.
Det mest positiva jag upplevt som företagare är sammanslagningen av Care of och Haus. Den är jag så oerhört glad över. Det blev och är ett fantastiskt företag som jag fick förmånen att vara en del av.
Vilket är ditt starkaste negativa företagsminne? Det är två: Dels när min dåvarande kompanjon blev sjuk och tvingades lämna företaget, dels när vi pga. ett av många ”teknikskiften” tvingades att säga upp ett antal duktiga medarbetare.
Vad motiverar dig? Utmaningar måste jag väl säga. Det kan såklart vara mål, men också hot som kan dyka upp. När det går alltför bra blir jag lätt lite ”trött och mätt”.
Vad tycker du är svårast med att vara egen företagare? Nu är det ju länge sedan jag var ”egen” egen företagare men just att vara ensam kan vara lite jobbigt ibland. För även om en har både duktiga medarbetare, en bra styrelse och andra rådgivare omkring sig kan det vid tillfälle bli väldigt ensamt däruppe.
Var hittar du inspiration till att fortsätta utvecklas och utveckla företaget? Jag drivs av att lära mig nya saker inom nya områden och hitta lite andra inte alltid vedertagna lösningar. Och det gäller såklart också verksamheterna jag jobbar med. Tänker att det i botten är den entreprenöriella ådran i mig som rent av kanske är medfödd.
Om man är i startgroparna med att starta eget företag vilka råd skulle du vilja ge dem? Att inte ha för bråttom men när du väl är i gång hålla ett högt tempo och göra allting så bra du någonsin kan. Att ha personer omkring sig som är bra på det du inte är lika duktig på, är också viktigt.
Har du någon livsfilosofi? Du är och äger ditt eget varumärke. Så lovar du någonting, se till att leverera.
Vad gör du om fem år? Den frågan är svår eftersom jag kanske inte riktigt fattar vilken aktningsvärd ålder en ändå kommit upp i. Att vara delaktig på något sätt men med mycket mindre ”dagligt ansvar”. Att kunna luta sig tillbaka lite och se hur många företag vi fått att förstå värdet av att hjälpa dem som hjälper och därför engagerar sig för de medmänniskor som kanske inte har det lika bra som vi.
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke vilket skulle det var? Advokat.
Vad gör du i helgen? Förhoppningsvis hämtar jag barnbarn på förskolan fredag eftermiddag och att vi sedan får möjligheten att umgås en del. Risken att det dessutom blir lite god mat och dryck är också överhängande.
Om man vill veta mer om er och ert företag hur gör man då? Och få hjälp med företagets sociala hållbarhetsarbete samtidigt bidra till ett bättre Västerås menar du?
Ring! Eller skicka någon form av digitalt meddelande så hör jag av mig. Kontaktytorna finns väl däruppe? Annars har jag 070-518 00 82, staffan@lokalahjalpen.se samt finns på LinkedIn och Facebook/Messenger.