Ceteris vänner - Bostadsspecial

Fakta om företaget

Företag: SkandiaMäklarna i Västerås

Ägare: Calle Juhlin, Ronny Nocera, Hannes Koro

Hemsida: www.skandiamaklarna.se/vasteras

Instagram: @skandiamaklarna_vasteras


Vem är du och vilket förtag driver du?

Calle Juhlin och äger sedan 2013 SkandiaMäklarna i Västerås. Född och uppvuxen i Västerås men pluggade juristprogrammet i Örebro efter studenten. Under tiden spelade jag bandy på elitnivå men när studierna blev klara började jag arbeta på SkandiaMäklarna samtidigt som jag pluggade på distans för att även bli fastighetsmäklare. Efter att utbildningen var klar låg allt fokus på jobbet och skridskorna fick läggas på hyllan. Under de år jag jobbat som mäklare har jag blivit utsedd till SkandiaMäklarnas bästa mäklare i Sverige 3 gånger vilket gjorde att jag fick chansen att köpa in mig som delägare. Nu ligger mitt fokus på att utbilda och coacha mäklarna på kontoret och på så sätt överföra den erfarenhet jag samlat på mig till mina kollegor.

Vårt mål med företaget är att leverera den bästa mäklartjänsten och vara den ledande kvalitetsmäklaren. Med det som målbild vill vi även bli Västerås största mäklarkedja vilket vi i vissa mätningar redan är men vårt mål är att vi på sikt ska vara den klart störta aktören i alla mätningar.

Calle på Skandimäklarna

Hur upplever du bostadsmarknaden just nu?

Köparna är väldigt avvaktande och tror på ytterligare nedgång medan säljarna inte är beredda att möta de bud som läggs av avvaktande köpare. Det finns affärer som det blir budgivning på och som går för mer än förväntat men de är mer sällsynta nu än tidigare. Det svåra är att få köparna att inse att de behöver lägga ett bud som säljarna kan tänka sig att acceptera för att kunna göra en bra affär. Så länge buden inte accepteras görs inga affärer så jobbet går just nu ut på att hitta en nivå som både säljaren och köparen kan acceptera för att affärer ska göras.

När vi tidigare varit i liknande lägen har vi sett att de som vågar agera och lägga bud som accepteras av säljaren gör de bästa affärerna. De som inte möter säljarna och försöker träffa ”botten” och göra en ännu bättre affär missar oftast chansen och står kvar utan att ha köpt när marknaden vänder.

Hur ser prisbilden ut i Västerås idag på BRFer och villor i relation till toppen?

Statistiken säger att priset på bostadsrätter sjunkit 4,7% senaste 3 månaderna och priserna på villa sjunkit med 2,5% senaste 3 månaderna. Verkligheten är dock en större nedgång än så då många av affärerna som jag nämnde ovan inte säljs till de bud som läggs. Om alla bostäder skulle säljas till den nivå som marknaden just nu är beredd att betala skulle siffrorna säkert visa på en större nedgång än så. Min bedömning är att marknaden är ungefär -10% senaste 3 månaderna.

Vilka objekt säljer bäst/mer utmanande?

Renoverade bostäder i bra skick går bra medan renoveringsobjekt och tomter är tuffare just nu på grund av ökade materialpriser och höjda räntor.

Vad talar för bostadsmarknaden i Västerås i framtiden?

Det finns gott om jobb som lockar människor till Västerås och vi ser att allt fler väljer att köpa bostad av de som kommer hit för att jobba. De stora industrierna i staden har långa kontrakt och är därför inte riktigt lika konjunkturkänsliga som andra branscher. Det gör att vi ser positivt på marknaden framöver när marknaden vant sig med den högre räntan som fortsatt är historiskt sett väldigt låg.

Vad oroar köpare/säljare?

Räntehöjningar och vad som kommer hända med priserna framöver.

Vilka frågor är vanligast idag?

Många läser tidningar och frågar om det som stod i senaste artikeln vilket gör att frågorna varierar från vecka till vecka men många frågor rör stigande ränta, lägre priser och inflation.

Hur tror du att bostadsmarknaden ser ut om 1 år? Den är upp, köpläge nu? Oförändrad? Den är ner, räntehöjningarna har inte nått konsumenten?

Vi kommer nog ha en liknande marknad som vi har idag prismässigt. Jag bedömer att det kommer bli något enklare att hitta en nivå som både köpare och säljare kan acceptera då båda parter vant sig med det nya marknadsläget. När vi haft högre räntor ett tag tror jag man kommer acklimatisera sig till detta och rätta sig efter ett nytt kostnadsläge. Boendet är fortsatt väldigt viktigt för människor och min bedömning är att gemene man kommer att lägga mer pengar på sitt boende än man gjort senaste året. Bakgrunden till den bedömningen är att vi under några år lagt extremt lite pengar på vårt boende trots höga priser på grund av den låga räntan.